“Βεβήλωση του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας”- Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις στον Λάκκο, από το “δήμο- μπουλντόζα”

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν ήδη οι πρωτοβουλίες του δήμου – μπουλντόζα στο Ηράκλειο να κάνει “εκκαθάριση” των παλιών κτισμάτων σε μια ιστορική συνοικία, όπως είναι ο Λάκκος. Το θέμα παρουσίασε χθες το Candia.

Δείτε: Ηράκλειο: Ο δήμος – μπουλντόζα γκρεμίζει τώρα ό,τι παλιό στο κέντρο της πόλης, αντί να διατηρήσει τα στοιχεία της μνήμης… (φωτο)

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, που επισκέφτηκε το χώρο και τράβηξε ο ίδιος φωτογραφίες, με κείμενό του στη σελίδα του στο facebook, κάνει λόγο για “πράξη βεβήλωσης του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας που έρχεται είναι αλήθεια να συμπληρώσει με ιδιαίτερο ζήλο το καταστροφικό παζλ των πολιτικών λήθης των δημοτικών αρχών σε βάρος της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλης”

Έντονη είναι και η αντίδραση της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, η οποία σημειώνει ότι “συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατεδαφίζουν για άλλη μια φορά κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας”. Δε μας αξίζει αυτή η πόλη, τονίζει.

Διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Ζαϊμάκη και στη συνέχεια της Λιάνας Σταρίδα

Φωτογραφία της Liana Starida.

ΟΔΟΣ ΡΩΜΑΝΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΗΘΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΛΑΚΚΟΥ
zaimakisΠληροφορήθηκα σήμερα την κατεδάφιση κτηρίων στην οδό Ρωμανού στην παλαιά συνοικία του Λάκκου. Φρόντισα να επισκεφτώ το χώρο και διαπίστωσα με οδύνη ότι οι μπουλντόζες είχαν ήδη ολοκληρώσει το έργο της ισοπέδωσης των υλικών στοιχείων ενός δρόμου-σύμβολου της κοινωνικής ιστορίας του Λάκκου και της βιωμένης εμπειρίας των λαϊκών τάξεων της πόλης μας. Το ιστορικό αυτό δρομάκι συνέδεε το Λάκκο με τις ανατολικές περιοχές της ενδοχώρας αλλά και με τις βορειοανατολικές συνοικίες της πόλης μέσω καρόδρομου που οδηγούσε στην Ξύλινη Τάμπια και από εκεί στα σταφιδεργοστάσια και τα ταμπακαριά, χώρου με τους οποίους ο Λάκκος χώρος είχε σταθερό δίαυλο επικοινωνίας. Επιπλέον, αυτό ο δρόμος ήταν ο χώρος διέλευσης των Άγγλων Στρατιωτών που κατέβαιναν από τις εγκαταστάσεις στον Λάκκο για να ψυχαγωγηθούν στα ωδικά καφενεία του Λάκκου, κάποια εκ των οποίων βρισκόταν στη σημερινή οδό Ρωμανού. Η κατεδάφιση αυτών των κτηρίων αποτελεί μια πράξη βεβήλωσης του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας που έρχεται είναι αλήθεια να συμπληρώσει με ιδιαίτερο ζήλο το καταστροφικό παζλ των πολιτικών λήθης των δημοτικών αρχών σε βάρος της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλης.
Στο όνομα μιας εφήμερης λογικής εξωραϊσμού (gentrification) του αστικού τοπίου εδώ και μερικές δεκαετίες είδαμε να αφανίζεται η ιστορική συνοικία Πηγάιδα στις βόρειες παρυφές του Λάκκου, το Νοσοκομείο των Μολυσματικών Ασθενειών στην ανατολική είσοδο του Λάκκου, ιστορικά κτήρια στην οδό Σπιναλόγκας και ανάμεσα τους το Νοσοκομείο των Αφροδισίων (οι παλιές «Γυναικείες Φυλακές»). Στη θέση τους ξεφύτρωσαν πολυκατοικίες και ένα ογκώδες Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου που υψώνεται αταίριαστα πάνω από τα ερείπια μιας λαϊκής συνοικίας για να θυμίζει τη μεγαλομανία και την μικροαστική ηθική των δημοτικών εξουσιών. Η σύγχρονη πόλη με τις δημοτικές της αρχές, συχνά και με την ανοχή των κατοίκων της, αλλοιώνει και παραμορφώνει το αστικό τοπίο και τα μνημεία του χώρου, υπονομεύει τη συλλογική μνήμη, ασελγεί και περιφρονεί τα όποια υλικά απομεινάρια του λαϊκού παρελθόντος της πόλης.
Οι πολιτικές λήθης και εξοστρακισμού των πολιτισμικών ετεροτήτων του Ηρακλείου δείχνουν μια ανακολουθία λόγων και έργων και έρχονται σε σύγκρουση με τις πολιτιστικές πολιτικές συλλογικοτήτων, οι οποίες μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις για τον κόσμο του ρεμπέτικου και φεστιβάλ αντιρατσιστικού χαρακτήρα στο Λάκκο διεκδικούσαν την επανοικειοποίηση του χώρου και την συγκρότηση μιας σύγχρονης ταυτότητας: Ο Λάκκος ως ένας βιωμένος τόπος μνήμης, φορέας κοινωνικών εμπειριών, συναισθημάτων και δημιουργικού αναστοχασμού. Ελπίζω αυτήν την ύστατη να σταματήσει η επέλαση της εργολαβικής λογικής στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που από ότι πληροφορούμε έχει βάλει ως επόμενο στόχο το Πάρκο Γεωργιάδη. Οφείλουμε να βάλουμε άμεσα φρένο σε αυτές τις πολιτικές της λήθης…. 

Φωτογραφία της Liana Starida.

Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα

Σε κείμενό της στη σελίδα της στο facebook  η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα, αντιδρά με τον δικό της τρόπο:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ….
staridaΆραγε γνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου τι πράττει ο Δήμος Ηρακλείου;
Τα παλιά σπίτια στην οδό Ρωμανού στον ιστορικό πυρήνα του Λάκκου γκρεμίζονται.
Συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατεδαφίζουν για άλλη μια φορά κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.
Γιατί;;
Για να ανοιχτεί δρόμος!!!!!
ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ;;;;;
Μέσα από τον παλιό πυρήνα του Λάκκου;;;;
Δυο δρόμοι είχαν απομείνει: Η οδός Ρωμανού και η οδός Σπιναλόγγας.
Από σήμερα ένας δρόμος έχει απομείνει κι αυτό πιά είναι αμφίβολο.
Πώς από τη μια μεριά διοργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και ένα σωρό άλλα στον Λάκκο και από την αλλη γκρεμίζονται τα παλιά σπίτια (ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ) στον ένα από τους κύριους δρόμους της συνοικίας;
ΓΙΑΤΙ;
Αν δεν απαντηθεί αυτό το ΓΙΑΤΙ με βάση τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης και μείνουμε για άλλη μια φορά αδρανείς ως πολίτες να παρακολουθούμε κομμάτι κομμάτι το παλιό Ηράκλειο να διαλύεται…
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ.

Σχετικά Άρθρα

3 Thoughts to ““Βεβήλωση του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας”- Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις στον Λάκκο, από το “δήμο- μπουλντόζα””

  1. Νικος Σαγιάννης

    Ποιά ιστορικά μνημεία,βρε παιδιά; Επειδή μένω κοντά και περνώ καθε μέρα από κει, εγώ έβλεπα κάτι χαλάσματα με πλήθος σκουπίδια μέσα. Και όλα αυτά δίπλα από το πολιτιστικό κέντρο, πράγμα απαράδεκτο. Δηλαδή οι παράγκες αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά; Μην τρελαθούμε!!!!

  2. CitizenMitsos

    Και νομίζαμε ότι γλυτώσαμε τις μπουλντόζες του Κουράκη…

  3. akakios

    Kοι ”επιστήμονες”, ποια επιστήμη λέει ότι ένα σπίτι που χτίστηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν πρέπει να γκρεμιστεί ποτέ στο μέλλον;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί